woensdag 22 februari 2012

Grote jongen! 3

Vandaag ben ik weer met Casper bij het consultatiebureau geweest. Hij is inmiddels 6 maanden (en 4 dagen)oud. Hoog tijd dus voor een update van Casper's ontwikkelingen.
Ik vind momenteel vier dingen opvallend in de ontwikkeling van Casper.
Als eerste is hij flink bezig met het maken van geluid; kraaien, brommen, krijsen, bluppen, alles wordt uit de kast gehaald. Daarbij kan hij ook behoorlijke gekke bewegingen maken met zijn mond; hij zuigt en bijt op zijn lippen, maakt rondjes van zijn lippen, trekt oude-omaatjes-zonder-gebit-mondjes en ga zo maar door. Er wordt dus volop geoefend met de motoriek die hij straks nodig heeft voor het praten én de bijbehorende geluiden.
Daarnaast wordt Casper wat eenkennig. Was het een tijdje terug nog zo dat hij lachte naar alles en iedereen die hij tegenkwam, nu is dat niet meer het geval. Als hij Manlief of mij ziet, begint hij zonder meer gelijk te grijnzen. Hij herkent ons als zijn verzorgers, wij zijn het meeste in zijn buurt. Komt hij op het kinderdagverblijf of ziet hij oma dan is hij al wat voorzichtiger en komt er een flauw en voorzichtig lachje te voorschijn. Onbekenden worden eerst nieuwsgierig bekeken en pas na een poosje wennen komt er eindelijk een lachje (of niet, ligt aan de persoon). Er zijn dus gradaties in herkenbaarheid......
Verder is hij enorm aan het bewegen. Hij kan van zijn buik op zijn rug rollen en we hebben al een paar keer gezien dat hij ook van zijn rug op zijn buik rolde. Dat laatste is vooral per ongeluk, heb ik het idee. Van buik op rug is echt bewust. Hij doet het nog niet aan de lopende  band maar hij kant het wel. Wel rolt hij voortdurend van de ene op de andere zij en draait hij steeds rondjes. Hij kan in een minuut tijd andersom in de box of op zijn speelkleed liggen. Verder ligt hij voortdurend met zijn benen in de lucht of met zijn voeten op de rand van de box en grijpt hij waar mogelijk zijn voeten beet. Soms ligt hij helemaal verstrengeld tussen de spijlen van de box of hangen zijn benen helemaal uit de box.
En als laatste is het GROTE onderzoeken aangebroken. Alles wordt bekeken en gevolgd; brillen, knopen, labeltjes aan knuffelberen, ballen, de spijlen van de box, de tv, Poes, vieze luiers, billendoekjes, de afstandbediening, mobiele telefoon, bestek, eten en ga zo maar door. Overal gaan de grijpgrage handjes naar toe en overal moet aan getrokken, op gesabbeld en aan gezeten worden.

Op het CB was alles goed. Zijn ontwikkeling gaat volgens het boekje en hij groeit prima. Afgelopen twee maanden is hij 1 kg aangekomen en bijna 5 cm gegroeid! En met zijn empatisch vermogen zit het ook goed. Toen ik hem weer aankleedde lag hij naast een meisje van 2 maanden dat net haar prikken had gehad en enorm moest huilen. Casper lag er met grote ogen naar te kijken en na een poosje begon zijn lipje te trillen. Een paar tellen later huilde hij net zo hard mee.....

1 opmerking:

  1. Ach zo aandoenlijk, zo'n trillend lipje. Om op te vreten vind en vond ik dat!

    BeantwoordenVerwijderen