zondag 2 december 2012

Creabea

Zo langzamerhand begint Casper zich een beetje te interesseren voor creativiteit. Tot nu toe moest hij er niet veel van hebben. Op het kinderdagverblijf beperkten werkstukken zich vaak tot een enkele stip of streep en was de interesse daarna helemaal verdwenen (werd mij aan het einde van de dag meegedeeld, als ik Casper kwam halen). Dit wetende, deed ik thuis ook geen enkele poging om hem een kunstwerk te laten fabriceren. Van zijn ouders moet hij het ook niet hebben op dat vlik; Manlief en ik zijn beiden niet echt kunstzinnig aangelegd. Maar toen vond ik het toch tijd worden om zijn creativiteit wat te stimuleren.
Op advies van collega A. kocht ik bijenwaskrijtjes van Stockmar. Het voordeel van werken op een pabo is dat je veel collega's hebt die allemaal heel veel kennis over (de ontwikkeling van) kinderen hebben op veel verschillende gebieden. Ideaal als je zelf een kleine hebt en wat wil weten over ontwikkeling op een bepaald gebied. A. geeft schrijven en handschriftontwikkeling en met haar raakte ik in gesprek over de voorkeurshand. Zelf ben ik een verstokte linkshandige. En hoewel ik daar prima meer overweg kan, heb ik wel altijd gemerkt dat dat onze maatschappij rechtshandig is ingericht. Ik vroeg me af of Casper dit linkshandig zijn niet onbewust overneemt als ik hem dingen (linkshandig) voor doe. Volgens mijn collega was dit niet het geval maar zij adviseerde wel om Casper dingen aan te geven in zijn rechterhand. Op de vraag van mij waarom antwoordde zij weer "de maatschappij is nu eenmaal ingericht op rechtshandigen, dus dat is het makkelijkst". Nu heb ik grote twijfels of Casper  inderdaad rechtshandig wordt als ik alles in zijn rechterhand geef (en hij zal net zo gelukkig worden als hij linkshandig wordt, daar twijfel ik niet aan) maar proberen kan altijd.
Maar nu even terug naar de bijenwaskrijtjes.
Zoals te zien op de foto's, zijn die bokles rechthoekig en van bijenwas (het lijkt erg op wasco).
Door de vorm kunnen kinderen de krijtjes maar op één manier vasthouden en deze manier is de manier waarop ze later ook hun pen of potlood vast moeten houden. Door deze krijtjes wordt dus al automatisch een goede (latere) pengreep gestimuleerd.
Allemaal leuk en aardig natuurlijk maar het laatste wat ik wil is dat Casper op zo'n jonge leeftijd al alles perfect en juist moet doen. Hij hoeft geen slachtoffer te worden van mijn beroepsdeformatie :-) Hij moet dus doen waar de krijtjes voor bedoeld zijn; kleuren!! En dat lukt best aardig. Hoewel het ook erg leuk is om andere dingen met de krijtjes te doen.

Rechtop zetten bijvoorbeeld...

Of torens van bouwen!

1 opmerking: